1 - 5 van 17
Volgende >>

Nieuwe VI’s voor uitleg farmacogenetisch onderzoek

30 september 2024

Heeft een patiënt een farmacogenetisch onderzoek laten doen? Vanaf nu kunt u hen nog beter begeleiden met onze nieuwe VI’s, speciaal ontwikkeld voor de meest voorkomende enzymen (CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6). Deze uitleg in begrijpelijke taal helpt patiënten hun uitslag te begrijpen, inclusief wat hun fenotype betekent voor huidige en toekomstige medicatie.

Dit biedt u als apotheek de mogelijkheid om u nog beter te profileren op het gebied van farmacogenetica. De nieuw toegevoegde VI’s worden volgende maand gekoppeld aan de SUI-MFB’s, aangezien dit het beste aansluit op de mogelijkheden die MFB’s bieden.

open close

Opslag op het basistarief ‘Digitale Medicatiebegeleiding’ via Zilveren Kruis.

8 augustus 2024

Geweldig nieuws! Stichting Health Base is toegelaten tot de kwaliteitsmodule Digitale Medicatiebegeleiding van Zilveren Kruis. Dit betekent dat UI-online gebruikers in aanmerking komen voor een opslag op het basistarief.

Per 1 januari 2025 is onze digitale medicatiebegeleiding nog verder verrijkt en voldoen we aan de voorwaarden die zijn gesteld in het kwaliteitsbeleid 2025 van Zilveren Kruis (zie 'kwaliteitsbeleid extramurale farmacie 2025').

Begrijpelijke, toegankelijke én eenduidige medicatiebegeleiding
* Geschreven op of onder taalniveau B1     
* Meertalig: Engels, Turks en Arabisch     
* Verrijkt met heldere uitlegvideo’s en pictogrammen

Ga naar het aanmeldformulier

Een abonnement op UI-online volstaat. Er zijn verder geen extra kosten aan verbonden

open close

Nieuw; MFB’s voor vrouwen met hypothyreoïdie

3 mei 2024

Betere begeleiding zwangere vrouwen met traag werkende schildklier is nodig om het risico op ernstige complicaties te verminderen. Daarom zijn er nieuwe voorlichting MFB’s ontwikkeld en is bijbehorend voorlichtingsmateriaal toegevoegd aan UI-online.

Per 1 mei zijn de volgende Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB's) toegevoegd:

* Schildklierhormoon in fertiele leeftijd: verhoog dosis T4 bij zwangerschap.

* Schildklierhormoon bij vrouw met kinderwens: verhoog dosis T4 bij zwangerschap.

MFB's zijn een belangrijk instrument om optimale zorg voor jouw individuele patiënt te leveren. Het doel van deze MFB’s is om vrouwen in de fertiele leeftijd (16 t/m 42 jaar) die schildklierhormonen gaan gebruiken bij een traag werkende schildklier en zwanger willen worden, tijdig te informeren over het belang van een goede instelling van de schildklierfunctie.

Betere begeleiding zwangere vrouwen met traag werkende schildklier

Tijdens de zwangerschap neemt de schildklierhormoonbehoefte al vroeg toe. De NHG-Standaard Schildklieraandoeningen adviseert om bij vrouwen met hypothyreoïdie de dosis levothyroxine met 25% te verhogen direct aan het begin van de zwangerschap. Dit om het risico op ernstige complicaties te verminderen. In de praktijk gebeurt dat echter niet altijd, heeft recentelijk onderzoek (maart 2024) van Lareb en Huisarts & Wetenschap aangetoond. Er is daarom meer alertheid nodig bij de behandeling van zwangere vrouwen met hypothyreoïdie.

Om dit ook goed onder de aandacht te brengen bij deze patiëntengroep, is er een leaflet gemaakt (VI-530 Zwangerschap en een te langzaam werkende schildklier). Deze is via receptverwerking in de AIS-en gedurende een kwartaal gekoppeld aan alle uitgiften van levothyroxine bij vrouwen in de leeftijd tussen 16 en 42 jaar. Voor CGM gebruikers is dit geregeld via de daarvoor gemaakt SUI-MFB’s.

 

open close

Voorlichting MFB's ter optimalisatie oogmedicatie

2 april 2024

Geïnspireerd door de lezingen op het KNMP Voorjaarscongres van 12 maart j.l. heeft SUI een aantal MFB-protocollen uitgewerkt. Het doel daarvan is het apotheekteam behulpzaam te zijn bij voorlichting en advies bij oogmedicatie. Heeft u te maken met geconserveerde oogmedicatie? Welk advies moet u dan geven voor dragers van contactlenzen? Wanneer is er risico op verkleuring van lenzen? Maar ook of het aanbeveling verdient om te switchen naar een niet geconserveerd product tegen droge ogen. SUI heeft deze maand de volgende alerts opgenomen:
* als oogmedicatie conserveermiddelen bevatten die gecontraindiceerd zijn bij contactlenzen
* als het gebruik van contactlenzen niet goed samengaat met ooggel
* als het dragen van contactlenzen niet samengaat tijdens behandeling met oogzalf
* als irritatie door conserveermiddel bij contactlensdragers kan worden voorkomen
* als verkleuring contactlenzen door (systemisch) gebruik van medicatie kan worden voorkomen

open close

Gebruik van voedingssupplementen naast medicijnen

28 november 2023

patiënten pro-actief informeren over risico's

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft voor een aantal veelgebruikte kruidenproducten monografieën opgesteld. Deze zijn weer gebaseerd op de kruidenmonografie van het EMA. En het Instituut Verantwoord Medicijngebruik heeft een brochure voor consumenten uitgebracht waarin de mogelijke risico’s worden toegelicht.

Aansluitend hierop heeft SUI een aantal MFB-protocollen opgesteld. Waar nodig verschijnen waarschuwingen bij het aanschrijven van supplementen of bij het scannen van deze producten via de kassacomputer (CGM). Om welke risico’s gaat het?

* effect van ginseng en Ginkgo biloba op de bloedstolling

* gebruik tryptofaanbevattende supplementen bij geneesmiddelen met serotonerge werking

* verstoren laboratoriumtest schildklierfunctie door biotine

* interactie van knoflook-, salvia-, sint-janskruidpreparaten met vitamine K-antagonisten

* interactie van rhodiola-supplementen met MAO-remmers

De achtergrondteksten geven concreet aan wat het probleem is en doen suggesties voor advies aan de patiënt. In de bijbehorende VI’s wordt nu ook gewaarschuwd voor deze kruidensupplementen.

 

open close

© 2023 SLS